مصاحبه آقای دکتر عباس جوارشکیان دبیر علمی اولین همایش بینالمللی الهیات مقاومت
با رادیو مقاومت مورخ 7 بهمن 1403
مجری: الهیات مقاومت یعنی چه؟ با هدفهایی از برگزاری این همایش دارید؟
دکتر جوارشکیان: الان ما با این واقعیت بسیار با عظمت مقاومت در میدان مواجه هستیم شما ملاحظه میکنید که یک ملتی که در بالاترین نوع مورد تخریب و تهاجم واقع شده و هست و نیستش را از او گرفتهاند میبینیم با چه شهامتی با چه قدرت روحی و روانی اینطور در مقابل استکبار جهانی مقاومت کردند و این هم اختصاص به مردم شریف غزه نداره یعنی در واقع جبهه مقاومت با این عظمتی که امروز همه دنیا رو مبهوت خودش کرده است. پشتوانه فکری، اعتقادی این مقاومت چیست، این انسانهایی که از زیر آوار بیرون می آیند و می گویند الحمدلله، این آدمی که همه چیزش را از دست داده و می گوید حسبی الله، و اینطور با قدرت دفاع میکند، این چه تصوری از خودش دارد از جهان دارد از نسبت خدا و انسان دارد چه تصویری از دنیا دارد این حرکت با این عظمت روحی چه پشتوانه نظری دارد، چه پشتوانه اعتقاد دارد، این نکته اساسی است که ما باید بهش بپردازیم مقام معظم رهبری فرمودند آن چیزی که ماندگار است، اندیشه مقاومت است. این باید تبیین شود برای دنیا. ما اگرچه که با همه قدرت ورود پیدا کردیم در این مقاومت ولی در عرصه تبیین علمی و تدوین این اندیشه کار جدی نکردیم. دانشگاهیان و حوزویان و شخصیت ها و نخبگان علمی ما الان رسالتشان تبیین این اندیشه و پشتوانه است. همین طوری که ما در میدان دست مقاومت را با سلاح و ادوات نظامی پر کردیم و پشتیبانیهای همه جانبه داریم، باید دست اندیشمندان حوزه مقاومت را هم در دانشگاهها پر کنیم. این نیاز به یک حرکت علمی همه جانبه از سوی متفکرین و نخبگان دلبسته به جریان مقاومت دارد که امیدوارم هستیم این همایش سرآغازی برای این حرکت علمی در فضاهای نخبگانی و دانشگاهی باشد. الهیات مقاومت به این معناست
. مجری: از موضوعات و میزهای تخصصی و سخنرانان این همایش بفرمایید.
دکتر عباس جوارشکیان: مسئله مقاومت اختصاص به یک جریان فکری یا مذهبی یا دینی خاص ندارد. چون اساساً کسی که آن طرف دنیا در آفریقا، آمریکای لاتین، خود آمریکا، در کشورهای اروپایی میاد به میدان این اختصاصاً مذهب شیعه ندارد، ای بسا حتی مسلمان هم نباشد و حتی اصلاً اعتقاد دینی هم نداشته باشد؛ او وجدان انسانی و تعلقات اخلاقی که همه انسانها دارند اینها رو به این عرصه نزدیک و همدل میکند؛ لذا این همایش در سطوح مختلف مطرح است یعنی ما یک معارف شیعی داریم که این معارف شیعی قطعا نوع تعامل ما را با دنیا و با استکبار و با جریانهای مختلف قدرت در دنیا تعیین میکند. این یک سطح در واقع اعتقادی و کلامی و در واقع به اصطلاح مواجهه مذهبی است با جریان مقاومت که خوب یک بخش قابل توجهی افرادی که در این میدان هستند شیعه هستند و معارف شیعی پشتوانه اندیشهشان هست. یه سطح بالاتری هم هست که بین المذاهبی ست یعنی ما یک مقولاتی داریم که مشترک بین مذاهب اسلامی است و فقط شیعیان نیستند که در میدان مبارزه با استکبار حرکت می کنند. سطح بالاتر آن مقولات بینالادیانی است یعنی ادیان الهی، باور به خداوند، باور به حاکمیت عدل و حکمت خدا در عالم؛ یک سطح باز بسیار عامتری داریم که ادبیات انسانی است. لذا سطوح مخاطبین ما در این همایش میتواند در همه این رده ها باشد. به لحاظ موضوعی مستحضرید در حوزه ابعاد سیاسی و حقوقی تا حدودی کارهای خیلی خوبی شده، همایشهای متعددی هم در داخل کشور در خارج کشور با موضوع فلسطین برگزار شده ولی اینکه از بعد الهیاتی به قضیه نگاه بشه واقعش بسیار بسیار کمرنگ بوده. ولی در این همایش قرار است از ابعاد کلامی، فقهی، فلسفی، اخلاقی و معنوی مقاومت پردهبرداری و تبیین کنیم که امیدواریم الهیدانان برجسته دنیا در این عرصه اجابت کنند. همه نهادها و افرادی که تعلقی به جریان مقاومت دارند، مخاطب ما هستند. در مورد میزهای تخصصی اشاره کنم مثلاً گفتمان عدالت خواهی، گفتمان آزادی خواهی، گفتمان صلح و جنگ، گفتمان استضعاف و استکبار، گفتمان جهاد و شهادت و ... اینها هر کدومشان یک عرصه ای ست برای گفتگو و ایجاد یک گفتمان علمی در سطح دانشگاه ها و مجامع علمی. در واقع ما به دنبال طرحریزی و تدوین مکتب مقاومت هستیم. مجری: از زمان برگزاری این همایش هم بفرمایید.
دکتر جوارشکیان: این همایش در اواخر بهار سال 1404 برگزار خواهد شد. تا ابتدای اسفند مهلت ارسال خلاصه مقالات خواهد بود و تا اردیبهشت سال 1404 هم مهلت ارسال مقالات است. و به امید خداوند در پایان خرداد یا اوایل تیر 1404 هم ما این همایش را برای اولین نوبت برگزار می کنیم.
مجری:نحوه مشارکت و ارسال چکیده مقالات به چه صورت هست؟
دکتر جوارشکیان: صاحبنظران می توانند با جستجوی عبارت اولین همایش بین المللی الهیات مقاومت وارد سایت شوند و اطلاعات لازم را دریافت نمایند.
مهلت ارسال چکیده مقالات به همراه رزومه علمی نویسنده
1403/12/01 14 روزاعلام نتایج داوری
1403/12/20 33 روزتاریخ برگزاری همایش
1404/03/31 136 روز